Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lady Gaga

2011.12.28

 

Lady Gaga
Lady Gaga EuroPride 2011 06.jpg
Lady Gaga a Rómában megrendezett, 2011-esEuroPride rendezvényen.
Életrajzi adatok
Teljes név Stefani Joanne Angelina Germanotta
Született 1986március 28. (25 éves)
Származás USA ManhattanNew YorkUSA
Pályafutás
Műfajok popdance
Aktív évek 2005 –
Hangszer vokálzongoraszintetizátor, gitár-szintetizátor
Hang Kontraalt[1]
Kiadók StreamlineKon Live,InterscopeCherrytree,Universal

Ladygaga sig.svg
Lady Gaga aláírása

 

 

images--6-.jpg

 

Stefani Joanne Angelina Germanotta, művésznevén Lady Gaga (született New York1986március 28.) többszörös Grammy-díjas amerikai énekesnő, dalszerző, a jelenkori popzene egyik legjelentősebb alakja.

A New York-i Egyetem Tisch School of the Arts nevű művészeti tagintézményében tanult zenét, de félbehagyta tanulmányait és éneklésbe kezdett New York Lower East Side nevű részében. Szerződést kötött az Interscope Records cég tulajdonában álló Streamline Records lemezkiadóval, majd dalszövegíróként kezdett el dolgozni, és olyan előadóknak írt számokat, mint Britney Spears illetve a Pussycat Dolls. Énekesi képességeit Akonamerikai R&B énekes fedezte fel, majd leszerződtette saját kiadójához, a Kon Live Distribution-höz.

Lady Gaga sikeres debütáló albuma, a The Fame (2008) megjelenése után a jelenkori popzene egyik legjelentősebb alakjává vált. Az albumnak sikerült első helyre jutnia hat ország lemezeladási listáin, és a legjobb tízbe kerülni a világ számos országában, illetve első lett a Billboard Legjobb elektronikus/dance albumok nevű listáján. Első két kislemeze, a Just Dance és a Poker Face nemzetközi sikerek lettek, számos helyen első helyig jutva a slágerlistákon és a Billboard Hot 100-as listáján. Szintén kitörő sikert aratott az ezt követő, The Fame Monster (2009) című középlemez, rajta két újabb világszerte első helyezéseket elérő számmal, a Bad Romance-szel és a Telephone-nal. Az albumok népszerűsítésére Gaga világ körüli turnékra indult: a The Fame Ball Tourt csupán pár hónappal az utolsó koncerttel a The Monster Ball Tour követte. Gaga második nagylemeze, a Born This Way 2011. május 23-án jelent meg, rajta a világszerte óriási sikert arató címadó dallal, amely a megannyi slágerlistás siker mellett az iTunestörténetének leggyorsabban fogyó száma lett.

Lady Gagát olyan glam rock zenészek inspirálták, mint David Bowie és Freddie Mercury, illetve popzenei előadók, mint MadonnaMichael Jackson, vagy Whitney Houston. Fülbemászó slágerei mellett szertelen öltözködési stílusával, videoklipjeivel és élő előadásaival vívta ki a közismertséget. Zenei előadóként számos sikert elért, köztük öt Grammy-díjat és további tizenkét kategóriában jelölést; két Guinness rekordot;és több mint tizenöt millió eladott albumot és ötvenegy millió kislemezt világszerte. A Billboard magazin a 2010-es év előadójának választotta, és a 73. helyre sorolta a2000-es évek legjobbjai - Az évtized előadói listáján. A Time magazin a világ száz legnagyobb hatású embere közé sorolta, és a Forbes is A 100 legbefolyásosabb és legnagyobb hatású híresség egyikének nevezte. A Forbes emellett A világ 100 legbefolyásosabb nője nevű listáján a hetedik helyre sorolta őt.

 

images--7-.jpg

 

 

2005–07: A karrier kezdete 


Lady Gaga

19 évesen szerződést kötött a Def Jam Recordings lemezcéggel. Bár Gaga felvételére azután került sor, hogy L. A. Reid zenei producer hallotta őt énekelni az irodája mellett lévő szobából, az énekesnő állítása szerint sosem találkozott Reiddel. „Órákon keresztül vártam az irodája előtt, remélve, hogy találkozhatok vele és beszélhetünk a dalaimról, de ez soha nem történt meg” - mondta. Három hónap múlva fel is bontották a szerződést. Ugyanakkor itt ismerkedett meg a dalszövegíró-producer Nadir Khayattal, művésznevén RedOne-nal, akivel később számos alkalommal együtt dolgozott. Az első dal, melyet vele együtt készített el a Mötley Crüe Girls, Girls, Girls és az AC/DC T.N.T. című száma által inspirált Boys Boys Boys volt.

Miután New York Lower East Side nevű részébe költözött, néhány New York-i barátjával Stefani Germanotta Band néven kezdett el zenélni. Egy New Jersey-iitalbolt alatti stúdióban készítettek egy középlemezt, melynek dalai Fiona Apple balladáira emlékeztetnek. Mindemellett, hogy pénzhez jusson, több bárban is fellépett, mint go-go táncosnő. Az énekesnő drogproblémái miatt édesapja sokáig nem beszélt vele, Stefani végül emiatt hagyott fel káros szenvedélyével.

Rob Fusari zenei producer, aki Gaga néhány korai dalának szövegírásánál segédkezett, Freddie Mercury-hoz hasonlította Stefani énekképességeit. Fusarihoz fűződik Stefani művésznevének megteremtése, amelynek alapja a Queen Radio Ga Ga című slágere volt.

„Minden nap, amikor Stef [Stefani] bejött a stúdióba, köszönés helyett elkezdtem neki énekelni a Radio Ga Ga című dalt. […] [A »Lady Gaga« név] valójában a véletlen műve. Írtam egy sms-t Stefaninak, benne a »Radio Ga Ga« szavakkal, de valamiért a »Radio« szó átjavítódott »Lady«-re. Stefani rögtön visszaírt: »Ez lesz az!« Ettől a naptól fogva ő volt Lady Gaga. Meg is mondta nekem: »Soha többé ne hívj Stefaninak!«"


Lady Gaga

2007-ben, immár művésznevét használva, Lady Gaga megismerkedett Lady Starlight go-go táncosnővel, aki segített neki kitalálni egyéni öltözködésmódját.Együtt léptek fel több belvárosi klubban - úgy mint a Mercury Lounge, a The Bitter End, valamint a Rockwood Music Hall - saját élő showjukkal, a Lady Gaga and The Starlight Revue-vel.Műsoruk szórakoztató pop/rock show és az 1970-es évek művészetének keveréke volt. 2007 augusztusában felkérték őket, hogy lépjenek fel műsorukkal a Lollapalooza amerika zenei fesztiválon. A show sikert aratott mind a közönség, mind a zenei kritikusok körében. Lady Gaga karrierje elején csak az avantgárd elektronikus és a dance zenével foglalkozott, később talált rá saját stílusára, amikor keresztezte mindezt a popzenével, illetve aDavid Bowie és Queen-féle glam rockkal.

Rob Fusari elküldte a Gagával készített dalokat barátjának, a szintén zenei producer Vincent Herbertnek, aki végül 2008 januárjában leszerződtette az Interscope Records lemezcég jogtulajdonában lévő Streamline Recordshoz. Az énekesnő később úgy beszélt Herbertről, mint a férfi, aki felfedezte őt. „Erősen érzem, hogy pop történelmet írtunk, és ezt folytatni fogjuk” - mondta. Az énekesnő emellett szerződést kötött a Sony/ATV Music Publishing nevű céggel, melynek keretében dalszövegeket írt Britney SpearsnekFergienek, a Pussycat Dollsnak, valamint a szintén a Streamline-nál lévő New Kids on the Block együttesnek. Az Interscope kiadóhoz köthető Akon, aki felfedezte Gaga énekesi képességeit, amikor meghallotta őt, ahogy a stúdióban énekel.Akon az Interscope-pal megegyezve saját lemezcégéhez is szerződtette Gagát. Az énekesnő ismét RedOne-nal kezdett dolgozni, és felvették több későbbi slágerét, mint a Just Dance és a Poker Face. Gaga az Interscope részeként működő Cherrytree Recordshoz is csatlakozott, ahol Martin Kierszenbaum producer-dalszövegíróval dolgozott együtt; ennek az együttműködésnek eredménye például az Eh, Eh (Nothing Else I Can Say) című dal.

 

images--8-.jpg

 

Stílus és inspirációk 

Lady Gaga - Just Dance
Részlet Lady Gaga Just Dance című számából, melyben Colby O’Donis is közreműködött. A dal az énekesnő első nemzetközi sikere. Műfajilag a dance-pophoz sorolható. Gyors ütemek, vidám hangulat jellemzi.

Gagára olyan glam rock zenészek hatottak mint David Bowie és Freddie Mercury, és popzenei előadók mint Madonna és Michael Jackson. A Queen Radio Ga Ga című száma inspirálta művésznevét, a Lady Gagát.Gaga ezt mondta: „Imádtam Freddie Mercuryt és a Queen slágerét, a Radio Ga Ga-t. Ezért is imádom a nevemet. […] Freddie egyedi volt – egyike a legnagyobb egyéniségeknek az egész popzenében.”Madonna a Rolling Stone-nak adott interjújában azt mondta, önmagát látja Lady Gagában. A Madonna és közte lévő összehasonlításokra reagálva Gaga ezt mondta: „Nem akarok önhittnek hangzani, de a saját sikerem hogy forradalmat hoztam a pop zenébe. Az utolsó forradalmat Madonna 25 éve robbantotta ki.”Gaga Grace Jones színész-énekesnőt is egyik inspirációjának nevezte. Debbie Harry-hez, a Blondie énekesnőjéhez is sokszor hasonlítják Gagát.

Lady Gaga énekhangját legtöbbször Gwen Stefaniéhoz és Madonnáéhoz, míg zenéjét az 1980-as évek popzenéjéhez, és az 1990-es évek europopjához hasonlítják. A The Sunday Times a The Fame album értékelésében úgy írt Gagáról, mint aki kombinálja a zenét, a divatot, a művészetet, és a technológiát”, és megtalálható benne Madonna, Gwen Stefani, Kylie Minogue, és Grace Jones stílusa.A The Boston Globe kritikusa, Sarah Rodman is hasonlóan írt, „nyilvánvalónak” nevezve Madonna és Gwen Stefani Gagára gyakorolt hatását.Bár dalszövegei nem foglalkoznak túl mély témákkal, Gaga „könnyen eléri, hogy táncra késztessen minket”, vélik a kritikusok.Simon Reynolds zenekritikus szerint „minden ami Gagával kapcsolatos az electroclash-ben gyökerezik, kivéve a zenéjét, amely nem annyira az 1980-as éveket tükrözi – fülbemászó dalok vokóderrel, és R&B-s ütemekkel megspékelve.”


Lady Gaga

Az énekesnő azt mondta, hogy „él-hal a divatért” és hogy a divat „a mindene”. Donatella Versacéről mint múzsájáról beszélt.Gagának van egy saját kreatív produkciós csapata, a Haus of Gaga, amelyet ő maga irányít. A csapat készíti ruháinak jelentős részét, színpadi kellékeket és Gaga hajkölteményeit is.Gaga elmondása szerint, divat iránti szeretetét édesanyjától örökölte.Azt mondta: „Amikor zenét írok, mindig arra gondolok, milyen ruhában akarom majd előadni. A célom a mindent összefogó előadó művészet, a divat összeolvasztása a zenével. […] Azt akarom hogy a vizuális hatás mindig olyan erős legyen, hogy a rajongók meg akarják enni, ízlelni, nyalni minden egyes részünket.”

Az énekesnő eredeti hajszíne barna, szőkére debütáló albuma kiadása előtt festette, mert folyton összekeverték Amy Winehouse-zal.Rajongóit gyakran „little monsters”-nek („szörnyecskéim”) hívja, ezt a kifejezést - rajongói iránti tiszteleteként - magára is tetováltatta.További hat tetoválásáról tudunk még, köztük egy béke-jel, amit a hősének nevezett John Lennon hatására varratott magára, bal felkarján pedig egy német szöveg, ami egy idézet kedvenc költőjétől, Rainer Maria Rilkétől.A szöveg Hamvas Béla fordításában így szól: „Kutassa ki azt az okot, ami írásra készteti, vizsgálja meg, vajon gyökerei szíve legmélyére nyúlnak-e, vallja meg, hogy belehalna-e, ha nem írhatna. Ez a legfontosabb: éjszakája legcsöndesebb órájában kérdezze meg: kell, hogy írjak?.”

2008 végén, többen hasonlítgatni kezdték Lady Gagát és Christina Aguilera énekesnőt, hasonlóságokat vélve felfedezni stílusukban, frizurájukban, és sminkjükben. Aguilera később azt nyilatkozta, korábban nem ismerte Gagát, és azt sem tudja férfi vagy nő. Gaga örült az összehasonlításnak, mert előnyös volt számára hogy a figyelem középpontjába került ezáltal. Ezt mondta: „[Christina] egy hatalmas sztár, és legszívesebben virágot küldenék neki, mert sok ember Amerikában nem tudta, ki vagyok amíg ez az egész dolog meg nem történt. Mondhatni ráhelyeződtem a térképre ezáltal.” A hasonlítgatások 2010-ben folytatódtak, amikor Christina kiadta Not Myself Tonight című kislemezének videoklipjét. A kritikusok a videót Gaga Bad Romance című klipjéhez hasonlították, sőt, egyenesen másolásról beszéltek.

 

images--9-.jpg

 

Szociális és jótékonysági tevékenysége [szerkesztés]


Lady Gaga

Zenei karrierje mellett Gaga számos jótékonysági és humanitárius programban is részt vesz. 2010. január 24-én, a The Monster Ball turné keretében tartott New York-i koncertjének jegyekből befolyt bevételét a 2010-es haiti földrengés károsultjainak megsegítésére ajánlotta fel, hivatalos online boltjának aznapi bevételével együtt.Az énekesnő elmondása szerint körülbelül 500,000 dollár gyűlt össze ily módon. 2011-ben az énekesnő egy újabb természeti katasztrófa áldozatainak támogatásában is részt vett: egy saját tervezésű karkötő eladásaiból befolyt teljes összeget - ezidáig körülbelül 1,5 millió dollárt - adományozott a japán Vöröskeresztnek és a Save the Children jótékonysági szervezetnek a 2011-es tóhokui földrengés és szökőár áldozatainak megsegítésére. 2011. június 25-én fel fog lépni az MTV Video Music Aid Japan nevű rendezvényen, amelynek célja szintén a japán Vöröskereszt támogatása a károsultak megsegítése érdekében.

Lady Gaga fontosnak tartja, hogy minden nő tisztában legyen a HIV-vírus és az annak következtében kialakuló AIDS kiemelt veszélyével, és a fertőzés megelőzésével. 2010-ben Cyndi Lauper énekesnővel karöltve részt vett a MAC kozmetikai cég által szervezett Viva Glam programban, amelynek keretében a nevükkel fémjelzett rúzsok kerültek a boltokba. Gaga 34 millió dolláros bevételt ért el, amely teljes egészében az AIDS-fertőzöttek megsegítésére és figyelemfelhívó programok finanszírozására lett fordítva. 2011-ben az énekesnő ismét részt vesz a kampányban, mellyel elmondása szerint 50 millió dollár összegyűjtését tűzte ki célul ez alkalommal.

2010. május 13-án Gaga részt vett a Sting és felesége, Trudie Styler által alapított The Rainforest Fund nevű jótékonysági rendezvényen, amelynek célkitűzése, hogy felhívja az emberek figyelmét az óriási veszélyben lévő esőerdők megóvásának fontosságára.Gaga a rendezvényen Elton John-nal, Bruce Springsteen-nel, Sting-gel, Debbie Harry-vel, és Shirley Bassey-vel közösen énekelt a nemes cél érdekében.

 

images--10-.jpg

 

Elismerések és díjak

Emellett 2010-ben elnyerte a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége által alapított Fonogram-díjat, Magyarország legrangosabb könnyűzenei díját Az év külföldi modern pop-rock albuma kategóriában aThe Fame albummal.

 

images--11-.jpg

 

Szereplése TV-sorozatokban 

Év Cím Szerep Epizód
2001 Maffiózók (The Sopranos) „Lány a medencénél #2” 3. évad, 9. rész (Örömök és bosszúságok / The Telltale Moozadell)
2009 A pletykafészek (Gossip Girl) Önmaga 3. évad, 10. rész (The Last Days of Disco Stick)
2011 Saturday Night Live Önmaga/Egyéb karakterek 36. évad, 22. rész
2012 A Simpson család (The Simpsons) Önmaga 23. évad, ?. rész (Lisa Goes Gaga)

 

800px-smiley_svg.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 37498
Hónap: 727
Nap: 17